Menu Naar bestellen

Sterrenontbijt

Iedereen heeft wel een aantal feestelijke koekjesvormen in huis. Gebruik deze ook eens als uitsteekvormpjes voor brood. Uit één sneetje brood kun je verschillende kerstbomen of sterren steken. Werk er je gerechten mee af of leg de broodjes in een mooi mandje met verse boter erbij. Gebruik je het broodje op of naast een warm gerecht zoals soep? Toast dan eerst het sneetje brood even.

Lekkernijen op een stokje

Boor op gelijke afstand van elkaar een aantal kleine gaatjes in een smalle broodsnijplank. Hierin kun je cocktailprikkers steken, die je aan de bovenkant van een mooi en smakelijk hapje voorziet. Denk bijvoorbeeld aan een vierkantje focaccia met wat beleg en een zongedroogd tomaatje of olijf bovenop.

Creatief met kruiden

Verse kruiden zijn niet alleen noodzakelijk voor het maken van heerlijke gerechten, ook kun je er de tafel bijzonder leuk mee decoreren. Gebruik bijvoorbeeld tijm in een lege fles als kaarsenstandaard, en rozemarijn of verse oregano op je servet.

Kerstboom tapas

Ook de simpelste tapas kun je op een kerstige manier serveren: leg tomaatjes, druifjes, blokjes kaas en ham in de vorm van een kerstboom, werk af met takjes rozemarijn en laat de gasten aanvallen. Wedden dat ‘t een succes wordt?

Borrelbrood

Verwarm de oven op 180°C. Snijd de bovenkant van een stevig, robuust en nog ongesneden (desem)brood horizontaal in, tot net niet aan de bodem. Snijd ook verticaal in, zodat er allemaal vierkantjes ontstaan. Snijd of scheur 150 gram kaas en stop deze in alle gleuven. Hak een rode ui en twee teentjes knoflook fijn en fruit deze in 50 gram boter. Zet het vuur uit en schep er wat takjes verse peterselie door. Verdeel het mengsel, inclusief de boter, over het brood. Zorg dat het goed in de gleuven terecht komt. Wikkel het brood in ­aluminiumfolie en zet het vijftien minuten in de oven. Verwijder daarna de folie en zet het nog eens vijf minuten in de oven. Lekker bij de borrel of een kom soep! Iedereen kan zijn eigen stukje brood eruit trekken.

Kerstige bladerdeegblaadjes

Maak jij dit jaar een stoofpotje met kerst? Bedek ‘t dan met een laagje bladerdeeg en versier met blaadjes die passen bij Kerst. Raap mooie bladeren in de tuin of in het bos (zorg ervoor dat ze niet giftig zijn!), maak ze schoon en droog. Druk ze vervolgens in het bladerdeeg zodat je het nerfpatroon overbrengt en snij ze daarna los rond het blaadje. Werkt natuurlijk ook prima op taarten en beef wellington!

Etagere met Kerstontbijt

Tijdens het kerstdiner staat het hoofdgerecht vaak midden op tafel. Waarom dit ook niet doen tijdens het kerstontbijt? Zet een etagere in het midden van de tafel en vul deze met  lekkere broodjes, belegde sandwiches en zoetigheden zoals scones of gebakjes.